Składniki:
1 kg. filetów solonych matiasy
2-3 duże cebule
olej wg. uznania
1 cytryna
zmielony pieprz
Zalewa:
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu
4-5 ziarenek pieprzu
1płaska łyżeczka soli
1płaska łyżeczka cukru
1liść laurowy
3-4 kulki ziela angielskiego
Wykonanie;
Składniki zalewy zagotować i ostudzić .Zalewa ma być zimna.
Śledzie moczyć godzinę w zimnej wodzie z kranu około 30-40 minut.Przełożyć do przestudzonej zalewy i moczyć około 40 minut.Po wyjęciu z zalewy śledzia dobrze osaczyć ułożyć na półmisku lub w salaterce. Śledzie posypać minimalnie pieprzem , obłożyć dekoracyjnie kilkoma plasterkami cytryny jak ktoś chce, na to wyłożyć cebulkę pokrojoną w cienkie piórka.Wszystko zalać olejem tak by przykrył on całkowicie warstwy śledzi.Tak przyrządzone śledzie muszą się przegryźć, najlepsze są na drugi dzień.