ŚLEDZ W OLEJU JOLI

Składniki:

1/2 kg. filetów śledziowych majtasów

1 duża cebula

2 średnie ogórki kiszone

koperek świeży

3 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

15 nasion gorczycy białej

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego

olej

Wykonanie:

Filety śledziowe namoczyć na 1 godzinę, odsączyć ,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę obrać ,pokroić w talarki. ogórki obrać pokroić w plasterki.Koper umyć,osuszyć,pokroić na mniejsze części.Do słoika włożyć ziele angielskie,liść laurowy ziarna gorczycy,warstwami układać kawałki śledzia przekładając ogórkiem,cebulą i koprem.Wsypać pieprz.Zalać olejem wstawić do lodówki ,najlepiej spożywać po 3-4 dniach. Przed spożyciem można śledzia lekko skropić octem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *