Składniki:

 

6 śledzi bez głów

4 cebule

1 mały słoiczek marynowanych grzybów

oliwa

musztarda

chrzan

majonez

ocet winny

pieprz

 

Wykonanie:

 

Wymoczone śledzie oczyścić ze skóry, grzbietów i ości, potrzymać trochę w mleku, dobrze odsączyć. Cebulę drobno posiekać. Z grzybków zdjąć kapelusze, trzonki drobniutko pokrajać. Filety ułożyć na półmisku, oprószyć pieprzem, ostrożnie spryskać octem. Smarować cienko musztardą, chrzanem, majonezem, posypać siekanymi grzybkami i cebulką, zalać oliwą. Układać warstwami, na wierzchu kładąc warstwę cebuli, polać obficie oliwą, udekorować kapeluszami marynowanych grzybów. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać z ziemniakami pokrojonymi w ćwiartki, upieczonymi z dodatkiem aromatycznych ziół.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *