ŚLEDŹ W POMIDORACH

Składniki;

1kg.filetów śledziowych  matiasów
2 i 1/2  szklanki wody
1/2  szklanki octu
ziele angielski
3 duże cebule
olej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki keczupu
sól

pieprz

papryka ostra

cukier
Wykonanie:

 

Filety  wymoczyć a następnie pokroić w paski 2-3 cm.
Zalewa:

 

Z wody, octu, ziela angielskiego i liścia laurowego zagotowujemy zalewę. Wymoczone filety zalewamy zimną zalewą i odstawiamy na 12 godzin do lodówki, po tym czasie odlewamy zalewę.  Na oleju podduszamy cebulką pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą pieprzem, papryka ostrą i odrobiną cukru Dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup mieszamy. Układamy warstwami śledzie i cebulę.Najlepsze są na następny dzień.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *