Składniki:
40 dag.filet śledziowy
Sos ;
2 -3 łyżki majonezu
5-6 łyżek śmietany kwaśnej
1 jabłko
sok z cytryny do smaku
1 cebula
sól
pieprz
cukier do smaku
Ponadto;
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie;
Majonez połączyć ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Śledzie moczyć 1 godzinę, odsączyć, przekroić na połowę i ułożyć na półmisku.
Jabłko obrać zetrze na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę ubrać, pokroić w półplasterki, sparzyć wrzącą wodą.
Sos;
Śmietanę,majonez połączyć razem dodać obrane starte jabłko na grubej tarce i lekko wymieszać doprawić solą , pieprzem i cukrem do smaku. Cebulę rozłożyć na śledziach i polać sosem śmietanowym z jabłkiem.
Udekorować natką pietruszki.