ŚLEDŹ W ZALEWIE OCTOWEJ

Składniki:

1 kg. śledzi zielonych
przyprawa do ryb lub sól
mąka
jajka

Zalewa:

6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 łyżka soli
1 łyżka vegety
4 łyżki cukru
ziele angielskie
liść laurowy

Ponadto;

1-2 cebule

Wykonanie;

Płaty śledziowe opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki lubi zostawić w całości doprawić przyprawą do ryb lub solą, odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Następnie śledzie obtoczyć dokładnie w jajku i mące smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Poddusić w rozgrzanym rondelku na niewielkiej ilości oleju do miękkości.

Zalewa:

Wszystkie składniki zlać do jednego garnka i wstawić na gaz. W międzyczasie dodać cebulkę. Trzymać na gazie do zagotowania. Ułożone w słoiku lub w innym naczyniu śledzie zalać letnią zalewą. Można tez układać warstwami po kilka kawałków śledzi na to cebulka z zalewy, na koniec całość zalać zalewą i odstawić w chłodne miejsce przynajmniej na noc aby ryba przeszła smakami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *