SLEDZ W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Składniki:

 

8 solonych filetów śledziowych

2 pory

Zalewa:

300 ml oku pomidorowego

 6 łyżeczek oleju

3 łyżeczki octu winnego

kilka kropli tabasco

3 łyżeczki cukru

2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu

 

Wykonanie:

 

Filety moczyć 2-3 godziny często zmieniając wodę. Olej starannie ubić trzepaczką lub mikserem z sokiem pomidorowym, wymieszać  z pozostałymi składnikami zalewy. Z porów odkroić zieloną część, a białą dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w talarki. Wymoczone śledzie pokroić na pół dzwonka, wymieszać z porami, zalać zalewą pomidorową (powinny być całkiem przykryte) i wstawić na noc do lodówki, by smaki się przegryzły. Podawać z pieczywem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *