ŚLEDZ WARSTWOWY

Składniki:

1/2 kg. płatów śledzi solonych

1 marchewka duża

1 pietruszka

kawałek selera

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki żółtej

1 por jasna część

2 cebulki dymki ze szczypiorem

4 łyżki oleju

1 puszka pomidorów bez skórki 400 g.

sól

i pieprz

Wykonanie:

Śledzie opłukać,zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin (długość moczenia zależy jak mocno słone są śledzie).Marchewkę,pietruszkę i seler obrać,umyć i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Umyte,osuszone i pozbawione nasion papryki pokroić w kostkę,pora w ćwierć krążki,białą część cebulki posiekać. Szczypior pokroić osobno. W rondlu rozgrzać olej,dodać pora i cebulkę (bez szczypioru) i chwilę dusić. Dodać utarte warzywa,pokrojoną paprykę i dusić aż warzywa będą pół miękkie. Dodać pokrojone pomidory z zalewą,doprawić solą i pieprzem do smaku,jeszcze chwilę dusić i ostudzić. W przezroczystej misce układać warzywa,śledzie,warzywa,śledzie i warzywa. Śledzie włożyć do lodówki na 24 godziny,żeby się przegryzły. Po wyjęciu śledzi z lodówki górę posypać pokrojonym szczypiorem i kosteczkami kolorowej papryki

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *