ŚLEDZ WARSTWOWY
Składniki:
1/2 kg. płatów śledzi solonych
1 marchewka duża
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 por jasna część
2 cebulki dymki ze szczypiorem
4 łyżki oleju
1 puszka pomidorów bez skórki 400 g.
sól
i pieprz
Wykonanie:
Śledzie opłukać,zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin (długość moczenia zależy jak mocno słone są śledzie).Marchewkę,pietruszkę i seler obrać,umyć i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Umyte,osuszone i pozbawione nasion papryki pokroić w kostkę,pora w ćwierć krążki,białą część cebulki posiekać. Szczypior pokroić osobno. W rondlu rozgrzać olej,dodać pora i cebulkę (bez szczypioru) i chwilę dusić. Dodać utarte warzywa,pokrojoną paprykę i dusić aż warzywa będą pół miękkie. Dodać pokrojone pomidory z zalewą,doprawić solą i pieprzem do smaku,jeszcze chwilę dusić i ostudzić. W przezroczystej misce układać warzywa,śledzie,warzywa,śledzie i warzywa. Śledzie włożyć do lodówki na 24 godziny,żeby się przegryzły. Po wyjęciu śledzi z lodówki górę posypać pokrojonym szczypiorem i kosteczkami kolorowej papryki