Składniki:
70 dag. filetów śledziowych
4 łyżki oleju(do cebuli)
1/2 szklanki oleju do smażenia śledzi
2 cebule
1 łyżeczka majeranku
odrobina cukru
sok z jednej cytryny
Wykonanie:
Filetów nie moczyć tylko kilka razy wypłukać, zmieniając za każdym razem wodę. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny. Obtaczać w mące i smażyć na oleju. Na 4 łyżkach oleju „zeszklić” pokrojone cebule. Dodać majeranek, doprawić odrobiną cukru. Przełożyć na dno słoika. Na cebuli ułożyć obsmażone śledzie. Zalać zalewą.
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu
2-3 listki laurowe
1 łyżeczka soli
5 łyżek cukru
Wykonanie:
Zagotować składniki zalewy i gorącą zalać obsmażone śledzie. Odstawić na 2 dni.