Składniki:
1 kg. świeżych śledzi
1, i 1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
3/4 szklanki białego wina
10 dag. migdałów
10 dag. rodzynków
0 śliwek marynowanych
1 łyżka mąki
cukier
Wykonanie:
Śledzie umyć, wymoczyć w mleku, następnie usunąć z nich ości, starając się nie uszkodzić filetów. Każdy zwinąć i spiąć wykałaczką. Ułożyć w płaskim rondlu wysmarowanym masłem, sypać posiekanymi migdałami, rodzynkami i połówkami śliwek. Podlać odrobiną wody i dusić 10 minut. Z reszty masła i mąki zrobić białą zasmażkę,rozprowadzić ją winem, dodać, cukru i zagotować i przygotowanym sosem zalać śledzie (wcześniej usunąć wykałaczki. Podawać z kluskami francuskimi oraz z surówką z warzyw.