ŚLEDZIE PO SZWEDZKU

Składniki:

 

1 kg. świeżych śledzi

1, i 1/2 szklanki mleka

2 łyżki masła

3/4 szklanki białego wina

10 dag. migdałów

10 dag. rodzynków

0 śliwek marynowanych

1 łyżka mąki

cukier

 

Wykonanie:

Śledzie umyć, wymoczyć w mleku, następnie usunąć z nich ości, starając się nie uszkodzić filetów. Każdy zwinąć i spiąć wykałaczką. Ułożyć w płaskim  rondlu wysmarowanym masłem, sypać posiekanymi migdałami, rodzynkami i połówkami śliwek. Podlać odrobiną wody i dusić 10 minut. Z reszty masła i mąki zrobić białą zasmażkę,rozprowadzić ją winem, dodać, cukru i zagotować i przygotowanym sosem zalać śledzie (wcześniej usunąć wykałaczki. Podawać z kluskami francuskimi  oraz z surówką z warzyw.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *