ŚLEDZIE W ZALEWIE

Składniki:

10 zielonych  śledzi

3 cebule

1/2 szklanki octu winnego

sok z cytryny

4 łyżki mąk

olej do smażenia

1łyżeczka ziaren gorczycy

3 liście laurowe

kilka ziarenek pieprzu

cukier

sól

Wykonanie:

Ocet zagotować z 1 szklanką wody. Dodać gorczycę, liście laurowe, pieprz, cukier i sól, doprowadzić do wrzenia, następnie ostudzić. Cebule obrać, umyć i pokroić w plasterki. śledzie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i obtoczyć w mące. Usmażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.  W miseczce ułożyć na przemian warstwy ryby i cebuli, zalać ostudzoną marynatą i odstawić na jeden dzień do przegryzienia się .

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *