Składniki:
8 filetów śledziowych
3 łyżki majonezu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 czerwone cebule
2 korniszony
2 kwaśne jabłka
1 pęczek koperku
kilka listków sałaty
5 ziarenek ziela angielskiego
6 plasterków cytryny
sól
pieprz
szczypta cukru
Wykonanie:
Śledzie moczyć godzinę w zimnej wodzie, koper umyć osuszyć odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Korniszony pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać rozgniecione ziarna ziela angielskiego, koper i korniszony. Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Cebule pokroić w talarki, jabłka ze skórką na ćwiartki usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie cząstki. Wymoczone śledzie osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na talerzu. Polać sosem, obłożyć plasterkami jabłek, cebuli i cytryny oraz gałązkami kopru. Przed podaniem udekorować śledzie listkami sałaty.