ŚLEDZIE WIGILIJNE Z JABŁKAMI

Składniki:

8 filetów śledziowych

3 łyżki majonezu

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

2 czerwone cebule

2 korniszony

2 kwaśne jabłka

1 pęczek koperku

kilka listków sałaty

5 ziarenek ziela angielskiego

6 plasterków cytryny

sól

pieprz

szczypta cukru

Wykonanie:

Śledzie moczyć godzinę w zimnej wodzie, koper umyć osuszyć odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Korniszony pokroić w kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać rozgniecione ziarna ziela angielskiego, koper i korniszony. Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Cebule pokroić w talarki, jabłka ze skórką na ćwiartki usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie cząstki. Wymoczone śledzie osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na talerzu. Polać sosem, obłożyć plasterkami jabłek, cebuli i cytryny oraz gałązkami kopru. Przed podaniem udekorować śledzie listkami sałaty.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *