ŚLEDZIE Z MIODEM I RODZYNKAMI

Składniki:

 

3-4 filetów sledziowych

1/3 szklanki oleju

1/3 szklanki octu

1/3 szklanki wody

3 łyżki miodu

3 duże cebule

1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

2 łyżki kukurydzy konserwowej

2 łyżki czerwonej fasoli konserwowej

1 marchewka

1 garść rodzynek

Wykonanie:

 

Płaty śledziowe wymoczyć. Rodzynki namoczyć wcześniej. Wodę, ocet i miód zagotować. Odstawić. Na oleju poddusić marchewkę pokrojoną w słupki. Kiedy zmięknie dodać pokrojoną cebulę i dusić do miękkości. Dodać namoczone rodzynki i koncentrat.pomidorowy. Podlewać wodą z octem i miodem. Dodać pozostałe składniki i chwilę smażyć. Na końcu wsypać kukurydzę i fasolę. Sos powinien mieć gęstą konsystencję. Doprawić wedługg własnego smaku solą, pieprzem i papryką. Na środku, głębokiego półmiska ułożyć pokrojone matiasy. Wokoło smażone warzywa z sosem . Przed podaniem schłodzić. Najlepiej smakują na drugi dzień.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *