Składniki:
3-4 filetów sledziowych
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki octu
1/3 szklanki wody
3 łyżki miodu
3 duże cebule
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki czerwonej fasoli konserwowej
1 marchewka
1 garść rodzynek
Wykonanie:
Płaty śledziowe wymoczyć. Rodzynki namoczyć wcześniej. Wodę, ocet i miód zagotować. Odstawić. Na oleju poddusić marchewkę pokrojoną w słupki. Kiedy zmięknie dodać pokrojoną cebulę i dusić do miękkości. Dodać namoczone rodzynki i koncentrat.pomidorowy. Podlewać wodą z octem i miodem. Dodać pozostałe składniki i chwilę smażyć. Na końcu wsypać kukurydzę i fasolę. Sos powinien mieć gęstą konsystencję. Doprawić wedługg własnego smaku solą, pieprzem i papryką. Na środku, głębokiego półmiska ułożyć pokrojone matiasy. Wokoło smażone warzywa z sosem . Przed podaniem schłodzić. Najlepiej smakują na drugi dzień.