Składniki:
1 kg. dużych śliwek węgierek
Składniki:
Na ambrozję:
1/2 szklanki suszonych fig
1/2 szklanki suszonych moreli
1/4 szklanki rodzynków
2 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki orzechów laskowych
2 łyżki migdałów
1 /2 szklanki marmolady pomarańczowej
1 łyżka skórki pomarańczowej z syropu
sok z cytryny
ząbek czosnku
papryczka chili
szczypta gałki muszkatołowej
Na syrop:
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
duży kieliszek likieru migdałowego (Amaretto)
Wykonanie:
Suszone owoce namoczyć na noc. Następnie figi i morele drobno posiekać, także czosnek i papryczkę, wymieszać dokładnie z pozostałymi, składnikami ambrozji. Surowe śliwki przepołowić, wyjąć pestki, każdą nadziewać ambrozją, dobrze zawinąć nitką. Ugotować syrop i wrzącym zalać na noc nadziewane śliwki. Następnie pół godziny trzymać na malutkim ogniu, aby tylko ?mrugały?. Gdy wystygną – ostrożnie przekładać łyżką do słoiczków, zalewać syropem, dobrze zakręcać wieczka.