ŚLIWKI NADZIEWANE AMBROZJĄ

Składniki:

1  kg. dużych śliwek węgierek

Składniki:

 Na ambrozję:

1/2 szklanki suszonych fig

1/2 szklanki suszonych moreli

1/4 szklanki rodzynków

2 łyżki siekanych orzechów włoskich

2 łyżki  orzechów laskowych

2 łyżki migdałów

1 /2 szklanki marmolady pomarańczowej

1 łyżka skórki pomarańczowej z syropu

sok z cytryny

ząbek czosnku

papryczka chili

szczypta gałki muszkatołowej

 Na syrop:

1  szklanka wody

1/2 szklanki cukru

duży kieliszek likieru migdałowego (Amaretto)

Wykonanie:

Suszone owoce namoczyć na noc. Następnie figi i morele drobno posiekać, także czosnek i papryczkę, wymieszać dokładnie z pozostałymi, składnikami ambrozji. Surowe śliwki przepołowić, wyjąć pestki, każdą nadziewać ambrozją, dobrze zawinąć nitką. Ugotować syrop i wrzącym  zalać na noc nadziewane śliwki. Następnie pół godziny trzymać na  malutkim ogniu, aby tylko ?mrugały?. Gdy wystygną – ostrożnie przekładać łyżką do słoiczków, zalewać syropem, dobrze zakręcać wieczka.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *