ŚLIWKOWE CIASTO
Składniki:
25dag.mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g. serka homogenizowanego
5 łyżek mleka
5 łyżek oleju
6 dag. cukru
20 dag. masy marcepanowej
13 dag. marmolady śliwkowej lub powidła śliwkowe
Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia pomieszać i przesiać. Dodać serek homogenizowany,olej i cukier. Zagnieść ciasto(tylko około 1 minuty, bo jak za długo się wyrabia to się klei. Ciasto rozwałkować na prostokąt tak by jeden bok miał 30 cm. Przekroić wzdłuż na pół. Posmarować marmolada utartą z marcepanem,zwinąć każdy kawałek ciasta w rolkę od długiej strony(30 cm.)Obie rolki ze sobą skręcić jak sznurek,włożyć do foremki podłużną(30 cm.)Posmarować mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180C. około35 minut. Posypać cukrem pudrem,lub posmarować lukrem.