ŚLIWKOWE CIASTO

 

Składniki:

 

 

25dag.mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g. serka homogenizowanego

5 łyżek mleka

5 łyżek oleju

6 dag. cukru

20 dag. masy marcepanowej

13 dag. marmolady śliwkowej lub powidła śliwkowe

 

Wykonanie:

 

Mąkę i proszek do pieczenia pomieszać i przesiać. Dodać serek homogenizowany,olej i cukier. Zagnieść ciasto(tylko około 1 minuty, bo jak za długo się wyrabia to się klei. Ciasto rozwałkować na prostokąt tak by jeden bok miał 30 cm. Przekroić wzdłuż na pół. Posmarować marmolada utartą z marcepanem,zwinąć każdy kawałek ciasta w rolkę od długiej strony(30 cm.)Obie rolki ze sobą skręcić jak sznurek,włożyć do foremki podłużną(30 cm.)Posmarować mlekiem. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180C. około35 minut. Posypać cukrem pudrem,lub posmarować lukrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *