Składniki:
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2i1/2 szklanki mąki
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
olejek migdałowy
śliwki, lub inne owoce
Wykonanie:
Tortownice smarujemy tłuszczem wysypujemy bułką tartą lub mąką. Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki mokre, do drugiej suche. Do suchych składników wlewamy składniki mokre które wcześniej trzeba rozbełtać, a suche wymieszać. Wszystko wymieszać łyżką drewnianą, ciasto wylać do tortownicy, na wierzchu ułożyć śliwki skórą do dołu, pokrojone na połówki piecz około 40 minut w 180 C. można zrobić kruszonkę,
Kruszonka;
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
olejek migdałowy
Wykonanie:
Składniki kruszonki zagnieść, dać do lodówki , aby była zimna, dać na ciasto przed pieczeniem. Można dawać na ciasto dowolne owoce.