ŚLIWKOWE NA MAŚLANCE

Składniki:

 

1 szklanka maślanki

1  szklanka cukru

2i1/2  szklanki mąki

3 jajka

3 łyżeczki  proszku do pieczenia

1/2 szklanki oleju

1 cukier waniliowy

olejek migdałowy

śliwki, lub inne owoce

 

Wykonanie:

 

Tortownice smarujemy tłuszczem wysypujemy bułką tartą lub mąką. Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki mokre, do drugiej suche. Do suchych składników wlewamy składniki mokre które wcześniej trzeba rozbełtać, a suche wymieszać. Wszystko wymieszać łyżką drewnianą, ciasto wylać do tortownicy, na wierzchu ułożyć śliwki skórą do dołu, pokrojone na połówki piecz około 40 minut w 180 C. można zrobić kruszonkę,

Kruszonka;

1 łyżka masła

2 łyżki cukru

3 łyżki mąki

olejek migdałowy

Wykonanie:

Składniki kruszonki zagnieść, dać do lodówki , aby była zimna, dać na ciasto przed pieczeniem. Można dawać na ciasto dowolne owoce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *