ŚLIWKOWE POD PIERZYNKĄ

Składniki:

25 dag. margaryny

3 szklanki mąki

4 żółtka

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklankicukru

3-4 łyżki śmietany kwaśnej

1 cukier waniliowy

1 łyżka oleju

BEZA:

4 białka

3/4 szklanki cukiru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

5-6 łyżek wiórków kokosowych

Dodatkowo:

1 kg.śliwek

bułka tarta do posypania ciasta pod śliwki

tłuszcz do smarowania blaszki

cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodajemy margarynę siekamy nożem i dodajemy pozostałe składniki,wyrabiamy ciasto.Około 2/3ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę.Resztę ciasta zamrozić.Ciasto na blaszce posypać bułką tartą i układać połówki śliwek skórką do dołu.

BEZA KOKOSOWA:

Z białek ubić pianę,dodać cukier ubijając dodać mąkę ziemniaczaną wymieszać.Gdy beza jest ubita dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.Kłaść bezę na śliwki i na bezę zetrzeć na tarce grubej zamrożone ciasto z zamrażarki. Piecz w nagrzanym piekarniku 180 C.około 45 minut.Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *