ŚLIWKOWE POD PIERZYNKĄ

Składniki;

Ciasto:
5 szklanek mąki pszennej
5 żółtek
25 dag. margaryny
15 dag. masła
5 dag. smalcu
2 łyżki jogurtu naturalnego
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 kg. śliwek
1/3 szklanki bułki tartej
Pierzynka:
8 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka kleiku ryżowego

Wykonanie;

 

Do przesianej mąki pszennej dodać żółtka, margarynę, masło, smalec, jogurt naturalny, cukier puder i proszek do pieczenia. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy (25 x 35 cm). Pozostałe kruche ciasto zamrozić. Surowe kruche ciasto posypać bułką tartą, a następnie rozłożyć połówki śliwek skórkami do dołu.

Pierzynka;
Białka ubić z cukrem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać suchy kleik ryżowy partiami i mieszamy żeby nie było grudek i wymieszać. Ubitą masę wyłożyć na śliwki i zetrzeć na nią zamrożone kruche ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *