Składniki:

 

30 dag. mąki

25 dag. masła

15 dag. ścisłego twarogu

10 dag. cukru pudru

cukier wanilinowy

szczypta soli

80 dag. rabarbaru

2 łyżki masła

skórka starta z cytryny

1 jajko

1/2 szklanki cukru

1białko

1 cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

 

Schłodzone masło posiekaj z mąką. Dodaj twaróg, składniki rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder, wanilinowy, sól, skórkę z cytryny i jajko. Zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż na godzinę do lodówki. . Rabarbar oczyść, jeśli ma grubszą skórkę, obierz go, pokrój na kawałki długości około10 cm. Na patelni roztop masło, wsyp cukier i mieszając chwilę go, przesmaż. Włóż kawałki rabarbaru, przemieszaj, duś 5 minut, wystudź.  Ciasto rozwałkuj na grubość około1/2 cm. Pokrój je na kwadraty o boku 10 cm. Na środku każdego połóż 4 – 5 kawałków rabarbaru. Wystające rogi załóż na siebie, posmaruj białkiem i dociśnij, aby się zlepiły. ?Paczuszki” ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz około 15 minut w temperaturze. 190 C. Oprósz cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *