Składniki:
30 dag. mąki
25 dag. masła
15 dag. ścisłego twarogu
10 dag. cukru pudru
cukier wanilinowy
szczypta soli
80 dag. rabarbaru
2 łyżki masła
skórka starta z cytryny
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1białko
1 cukier puder do posypania
Wykonanie:
Schłodzone masło posiekaj z mąką. Dodaj twaróg, składniki rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder, wanilinowy, sól, skórkę z cytryny i jajko. Zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą, włóż na godzinę do lodówki. . Rabarbar oczyść, jeśli ma grubszą skórkę, obierz go, pokrój na kawałki długości około10 cm. Na patelni roztop masło, wsyp cukier i mieszając chwilę go, przesmaż. Włóż kawałki rabarbaru, przemieszaj, duś 5 minut, wystudź. Ciasto rozwałkuj na grubość około1/2 cm. Pokrój je na kwadraty o boku 10 cm. Na środku każdego połóż 4 – 5 kawałków rabarbaru. Wystające rogi załóż na siebie, posmaruj białkiem i dociśnij, aby się zlepiły. ?Paczuszki” ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz około 15 minut w temperaturze. 190 C. Oprósz cukrem pudrem.