Składniki;
Ciasto;
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 łyżka amoniaku
1/2 szklanki śmietany
125 g margaryny
3 szklanki mąki pszennej

Wykonanie;

Do mąki dodać margarynę, posiekać nożem. Dodać resztę składników: cukier puder, jajka i amoniak wymieszany w śmietanie. Wyrobić jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut w lodówce.Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część wyłożyć do takiej samej, prostokątnej blaszki 37×21 cm. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.

Krem;

3 szklanki mleka
25 dag. margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

Ponadto;

wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie;

Mleko, margarynę, cukier i cukier waniliowy zagotować w rondelku. Jajka, kwaśną śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować. Gdy mleko się zagotuje, zestawić z palnika, cały czas mieszając wlać rozbite jajka ze śmietaną, ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować do zgęstnienia masy. Gorącym kremem przekładać blaty ciasta, 1/3 masy na jeden blat ciasta . Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *