Składniki:

1/2 kg. mąki tortowej

25 dag. margaryny

15 dag. cukru pudru

3 żółtka

sok i skórka z cytryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i otartą skórką z 1/2 cytryny ,proszkiem do pieczenia.Przesianą mąkę z margaryną posiekać nożem , wymieszać z żółtkami wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części .Upiec z tego 3 jednakowe placki w blaszce wysmarowanej i posypanej bułką tartą w nagrzanym piekarniku 180C.20-25 minut.

Masa:

25 dag.margaryny

20 dag. cukru pudru

2 budynie śmietankowe

3/4 litra mleka

1/2 cytryny

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i uprzednio ugotowanym zimnym budyniem.Na końcu ucierania dodać sok z połowy cytryny,masą przełożyć placki.Placki przełożyć masą.   Placek udekorować polewą lub startą czekoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *