Składniki:
1/2 kg. mąki tortowej
25 dag. margaryny
15 dag. cukru pudru
3 żółtka
sok i skórka z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny i otartą skórką z 1/2 cytryny ,proszkiem do pieczenia.Przesianą mąkę z margaryną posiekać nożem , wymieszać z żółtkami wyrobić ciasto.Podzielić na 3 części .Upiec z tego 3 jednakowe placki w blaszce wysmarowanej i posypanej bułką tartą w nagrzanym piekarniku 180C.20-25 minut.
Masa:
25 dag.margaryny
20 dag. cukru pudru
2 budynie śmietankowe
3/4 litra mleka
1/2 cytryny
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i uprzednio ugotowanym zimnym budyniem.Na końcu ucierania dodać sok z połowy cytryny,masą przełożyć placki.Placki przełożyć masą. Placek udekorować polewą lub startą czekoladą.