Składniki:
200 g. roszponki
250 g. oczyszczonej dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
40 g .czerwonej soczewicy
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamico
1 łyżeczka miodu
sól
przyprawa chili
Wykonanie:
Roszponkę przebrać, opłukać i dokładnie osuszyć. Dynię pokroić w paski. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w ósemki, a czosnek w cienkie plasterki. Soczewicę gotować w lekko osolonej wodzie około 5 minut. Wlać na sito i dokładnie osączyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać dynię i podsmażyć. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić. 2 łyżki oliwy dokładnie wymieszać z octem i miodem. Sos doprawić solą i przyprawą chili. Listki roszponki wyłożyć na 4 talerze, dodać soczewicę i dynię, polać sosem.