Składniki:
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki majeranku
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
6 łyżek oleju z bazylią
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w dużą kostkę. Czosnek też obrać i pokroić w plasterki. Rozmaryn
i majeranek opłukać, dokładnie osuszyć, listki oderwać od gałązek. Papryki opłukać, przekroić na pół, po usunięciu pestek pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć paprykę i smażyć około 7 minut, stale mieszając. Następnie do papryki dodać pokrojoną cebulę, czosnek i zioła, warzywa smażyć jeszcze około 8 minut, często mieszając. Potrawę doprawić pikantnie solą i pieprzem, wyłożyć na talerze i ewentualnie ozdobić gałązkami rozmarynu. Paprykę podawać z Chlebem, chlebkiem ciabatta lub bagietką.