Składniki:
1 opakowanie galaretki żółtej
1 opakowanie galaretki zielonej
1 opakowanie galaretki czerwonej
2 paczki herbatników petit beurre
2 łyżki żelatyny
4 łyżki mleka
600 ml. śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 torebki cukru wanilinowego
Wykonanie:
Każdą galaretkę rozpuść osobno w 350 ml. gorącej rody, wylej do prostokątnego naczynia, zastudź. Keksówkę ustaw pod kątem 45 stopni i podeprzyj, no i dłuższy bok wyłóż ciastkami, aby powstała w nich herbatnikowa rynienka. Żelatynę wymieszaj z mlekiem. Gdy napęcznieje, odgrzej, aż się rozpuści, schłodź. Śmietankę ubij z 2 łyżkami cukru pudru i waniliowym. Połącz z żelatyną, wymieszaj z pokrojonymi kostkę galaretkami. Masę wyłóż na herbatniki, przykryj pozostałymi ciastkami, zastudź. Gotowy deser oprósz pudrem.
Dla ułatwienia
Aby deser łatwiej było
wyjąć z formy, przed ułożeniem
herbatników keksówkę
wyłóż folią spożywczą
posmarowaną wcześniej
margaryną.