Składniki:
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1galaretka cytrynowa
6 łyżek cukru
1łyżeczka cynamonu
Masa śmietanowa:
250 ml. śmietany 30%
1 łyżka żelatyny
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
Ponadto:
biszkopty
1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
Masa jabłkowa:
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, włóż do garnka. Wsyp cukier i cynamon, praż na małym ogniu około 15 minut (nie powinny się rozpaść). Galaretkę rozpuść w 200 ml. gorącej wody, ostudź. Dodaj do masy jabłkowej, wymieszaj. Ostudź. Biszkopty ułóż na dnie tortownicy. Rozsmaruj masę jabłkową.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody, ostudź. Schłodzoną śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym. Gdy zacznie gęstnieć, wlej żelatynę, połącz. Masę śmietanową rozsmaruj na masie jabłkowej. Jabłecznik wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem oprósz cynamonem.