ŚMIETANOWY JABŁECZNIK

Składniki:

 

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek

1galaretka cytrynowa

6 łyżek cukru

1łyżeczka cynamonu

Masa śmietanowa:

250 ml. śmietany 30%

1 łyżka żelatyny

1/2 opakowania cukru waniliowego

2 łyżki cukru pudru

Ponadto:

biszkopty

1 łyżka cynamonu

Wykonanie:

 

Masa jabłkowa:

Jabłka obierz, pokrój w kostkę, włóż do garnka. Wsyp cukier i cynamon, praż na małym ogniu około 15 minut (nie powinny się rozpaść). Galaretkę rozpuść w 200 ml. gorącej wody, ostudź. Dodaj do masy jabłkowej, wymieszaj. Ostudź. Biszkopty ułóż na dnie tortownicy. Rozsmaruj masę jabłkową.

Masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody, ostudź. Schłodzoną śmietanę zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym. Gdy zacznie gęstnieć, wlej żelatynę, połącz. Masę śmietanową rozsmaruj na masie jabłkowej. Jabłecznik wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem oprósz cynamonem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *