Składniki:
4 grube kotlety ze schabu środkowego z kostką
garść świeżych listków szałwii
1ząbek czosnku
4 plastry dojrzewającej szynki wędzonej
5 dag. masła
4 suszone morele
2-3 łyżki mąki
5 łyżek oliwy
pieprz
sól
Wykonanie:
Plastry schabu kolejno kłaść na desce i ostrym nożem ostrożnie zrobić w każdym niezbyt szerokie poziome nacięcie (kieszeń). Morele, szynkę i obrany ząbek czosnku drobno posiekać z masłem. Szałwię umyć, 8 dużych listków odłożyć, a pozostałe zmiksować z posiekanymi składnikami. Powstałą aromatyczną pastę podzielić na 4 porcje i rozłożyć do kieszeni zrobionych w kotletach. Spiąć otwory wykałaczkami. Odłożone duże liście skropić oliwą, oprószyć (z jednej strony) mąką, po czym przylepić po jednym liściu (stroną bez mąki) i docisnąć najpierw do jednej, a potem do drugiej strony każdego kotleta. Przełożyć kotlety na talerz, przykryć i odstawić. Po 10-15 minut usmażyć je na oliwie z obu stron na rumiano. Podawać z podgotowanymi i pokrojonymi ziemniakami, upieczonymi z kawałkami boczku wędzonego oraz surówką z kiszonej kapusty i ananasa