SOCZYSTE SCHABOWE Z SZAŁWIOWĄ NUTĄ

Składniki:

 

4 grube kotlety ze schabu środkowego z kostką

garść świeżych listków szałwii

1ząbek czosnku

4 plastry dojrzewającej szynki wędzonej

5 dag. masła

4 suszone morele

2-3 łyżki mąki

5 łyżek oliwy

pieprz

sól

Wykonanie:

 

Plastry schabu kolejno kłaść na desce i ostrym nożem ostrożnie zrobić w każdym niezbyt szerokie poziome nacięcie (kieszeń). Morele, szynkę i obrany ząbek czosnku drobno posiekać z masłem. Szałwię umyć, 8 dużych listków odłożyć, a pozostałe zmiksować z posiekanymi składnikami. Powstałą aromatyczną pastę podzielić na 4 porcje i rozłożyć do kieszeni zrobionych w kotletach. Spiąć otwory wykałaczkami. Odłożone duże liście skropić oliwą, oprószyć (z jednej strony) mąką, po czym przylepić po jednym liściu (stroną bez mąki) i docisnąć najpierw do jednej, a potem do drugiej strony każdego kotleta. Przełożyć kotlety na talerz, przykryć i odstawić. Po 10-15 minut usmażyć je na oliwie z  obu stron na rumiano. Podawać z podgotowanymi i pokrojonymi ziemniakami, upieczonymi z kawałkami boczku wędzonego oraz surówką z kiszonej kapusty i ananasa

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *