SOCZYSTE STEKI PO PROWANSALSKU

Składniki:

 

1 cytryna

100 g .czarnych oliwek

2 łyżki kaparów

4 łyżki oliwy

sól

pieprz czarny

3 papryki

1 cukinia

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki ziół prowansalskich

4 plastry polędwicy wołowej (po 200 g.)

2 łyżki oleju

 

Wykonanie:

Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Oliwki posiekać. Sok z cytryny wymieszać z kaparami i 2 łyżkami oliwy i oliwkami, dodać sól i pieprz. Papryki i cukinię oczyścić. Papryki pokroić w kostkę, a cukinię na kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na reszcie oliwy. Dodać cukinię i paprykę, poddusić. Doprawić solą oraz ziołami  prowansalskimi i pieprzem  Przykryć i dusić około 10 minut. Steki umyć i osuszyć. Smażyć na rozgrzanym oleju po około 4 minuty z każdej strony .Wyjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem, odstawić w ciepłe miejsce. Do tłuszczu po smażeniu mięsa dodać oliwki z kaparami, wymieszać i podgrzać. Gorące steki wyłożyć na talerze, dodać porcje duszonych warzyw, na mięso wyłożyć oliwki z kaparami. Całość posypać startą skórką z cytryny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *