Składniki:
1 cytryna
100 g .czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
4 łyżki oliwy
sól
pieprz czarny
3 papryki
1 cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
4 plastry polędwicy wołowej (po 200 g.)
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Oliwki posiekać. Sok z cytryny wymieszać z kaparami i 2 łyżkami oliwy i oliwkami, dodać sól i pieprz. Papryki i cukinię oczyścić. Papryki pokroić w kostkę, a cukinię na kawałki. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na reszcie oliwy. Dodać cukinię i paprykę, poddusić. Doprawić solą oraz ziołami prowansalskimi i pieprzem Przykryć i dusić około 10 minut. Steki umyć i osuszyć. Smażyć na rozgrzanym oleju po około 4 minuty z każdej strony .Wyjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem, odstawić w ciepłe miejsce. Do tłuszczu po smażeniu mięsa dodać oliwki z kaparami, wymieszać i podgrzać. Gorące steki wyłożyć na talerze, dodać porcje duszonych warzyw, na mięso wyłożyć oliwki z kaparami. Całość posypać startą skórką z cytryny.