Składniki:
Ciasto:
400 g. mąki
150 g. cukru pudru
2 żółtka
starta skórka z 1 cytryny,
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g. masła
Masa:
150 g. marcepanu
750 g. winnych jabłek
sok z 1 cytryny
200 g. suszonych moreli
1 łyżeczka cynamonu
Polewa i dekoracja:
125 g .cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
25 g. pistacji
listki melisy
Wykonanie:
Z mąki, cukru pudru, żółtek, skórki cytrynowej, soli, cukru waniliowego i masła zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut. 2/3 porcji ciasta rozwałkować, przełożyć do posmarowanej tłuszczem tortownicy (26 cm) i uformować brzeg wysokości 4 cm. Na ciasto zetrzeć marcepan. Jabłka obrać, przekroić na pół, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. Morele pokroić w kostkę, wymieszać z jabłkami i cynamonem. Owoce wyłożyć na ciasto. Piekarnik rozgrzać do 190 C. Resztę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek [26 cm. Rozwałkowane ciasto ułożyć na owocach, papier usunąć. Brzegi ciasta docisnąć widelcem. Placek piec około 50 minut. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, lukrem polać gorące ciasto. Placek posypać pistacjami, udekorować listkami melisy. Ciasto można podawać z bitą śmietaną.