SOCZYSTY PLACEKTRUSKAWKOWY

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

1i1/2 kg. truskawek

1 kostka margaryny

1/2 kg. Cukru pudru

3 opakowania galaretki truskawkowej

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubij, dodając cukier. Dodaj żółtka, wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wlej do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 C. Ostudź. Truskawki umyj, osusz, oczyść. Około 1/4 truskawek odłóż do dekoracji. Pozostałe lekko rozgnieć. Margarynę zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj rozgniecione truskawki, wymieszaj. Masę rozsmaruj na biszkopcie. Odłożone truskawki pokrój na plasterki, ułóż na cieście. Galaretki przygotuj według instrukcji.Gdy stężeją, zalej ciasto. Schłodź.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *