Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
1i1/2 kg. truskawek
1 kostka margaryny
1/2 kg. Cukru pudru
3 opakowania galaretki truskawkowej
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubij, dodając cukier. Dodaj żółtka, wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wlej do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 C. Ostudź. Truskawki umyj, osusz, oczyść. Około 1/4 truskawek odłóż do dekoracji. Pozostałe lekko rozgnieć. Margarynę zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj rozgniecione truskawki, wymieszaj. Masę rozsmaruj na biszkopcie. Odłożone truskawki pokrój na plasterki, ułóż na cieście. Galaretki przygotuj według instrukcji.Gdy stężeją, zalej ciasto. Schłodź.