Składniki:
Składniki na 1 słój (0,51):
1. kg prawdziwków (mogą być też kurki, gąski)
1/2 łyżeczki kwasu cytrynowego
1/21itra wody
sól
Wykonanie:
Grzyby oczyść, opłucz, obgotuj w wodzie z dodatkiem łyżki soli i pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Grzyby odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Układaj w słoju lub kamionkowej beczce spodami do góry. Z 1/2 litra wody i 15 dag. soli ugotuj zalewę, ostudź ją. Zalej nią grzyby, przykryj talerzykiem, obciąż .Odstaw w ciemne miejsce i w razie potrzeby uzupełniaj zalewę, tak by grzyby cały czas były nią przykryte.
RADA
solone grzyby można
wykorzystać podobnie jak
świeże. Wcześniej jednak
trzeba zalać je zimną wodą
i odstawić na pół dnia, aby
usunąć z nich nadmiar soli