Składniki:

 

Składniki na 1 słój (0,51):

1. kg prawdziwków (mogą być też kurki, gąski)

1/2 łyżeczki kwasu cytrynowego

1/21itra wody

sól

Wykonanie:

Grzyby oczyść, opłucz, obgotuj w wodzie z dodatkiem łyżki soli i pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Grzyby odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Układaj w słoju lub kamionkowej beczce spodami do góry. Z 1/2 litra wody i 15 dag. soli ugotuj zalewę, ostudź ją. Zalej nią grzyby, przykryj talerzykiem, obciąż .Odstaw w ciemne miejsce i w razie potrzeby uzupełniaj zalewę, tak by grzyby cały czas były nią przykryte.

RADA

solone grzyby można

wykorzystać podobnie jak

świeże. Wcześniej jednak

trzeba zalać je zimną wodą

i odstawić na pół dnia, aby

usunąć z nich nadmiar soli

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *