Składniki:

1 sałata lub miks sałat

2 jajka

mały kubek jogurtu naturalnego lub śmietany

2 -3 łyżki soku z cytryny

1łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki soli

pieprz

sól

cukier

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół, wyjąć żółtka, wrzucić do miseczki, dodać sok z cytryny oraz łyżkę jogurtu lub śmietany, rozgnieść widelcem na papkę. Białka pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do żółtek. Dodać resztę jogurtu i przyprawy. Dokładnie wymieszać ,w razie konieczności dodać jeszcze cukru, soku z cytryny i soli. Sos powinien mieć bardzo intensywny, smak. Odstawić na kilka minut do przegryzienia się. Sałatę porwać wprost do salaterki. Polać sosem tuż przed podaniem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *