Składniki:
1 średnia cebula
20 dag pieczarek
1/2 pęczka włoszczyzny
250 ml. Bulionu warzywnego z kostki
1 czubata łyżka masła
100 ml. Śmietany
natka pietruszki
Wykonanie:
Średnią cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Pół pęczka włoszczyzny obierz, ugotuj do miękkości w 0,3 litra osolonej wody, ew. przygotuj 250 ml .bulionu warzywnego z kostki. Na patelni rozgrzej czubatą łyżkę masła, wrzuć cebulę, zeszklij na wolnym ogniu, a następnie dodaj pieczarki i smaż, mieszając 5 minut. Oprósz łyżką mąki, wymieszaj. Ciągle mieszając, wlej wywar lub bulion, zagotuj. Gotuj 2 minuty. Do sosu wlej 100 ml .śmietany kremówki 3 0% ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Posyp posiekaną natką pietruszki i delikatnie wymieszaj.