Składniki;
500 g. polędwicy wieprzowej
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
sok i starta skórka z 1/2 cytryny
kilka pokrojonych listków oregano i pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz
1 puszka białej fasoli 425 ml.
1 cebula
5 pomidorów
100 ml. bulionu
kilka pokrojonych listków cząbru
1 łyżeczka miodu
Wykonanie;
Polędwicę umyć osuszyć pokroić w małe kawałki i nadziać na 4 duże lub 8 małych szpikulców do szaszłyków.Czosnek obrać zgnieść, wymieszać z 3 łyżkami oliwy,sokiem cytrynowym, startą skórką cytrynową i ziołami przyprawić solą i pieprzem. Polędwicę posmarować mieszanką , marynować przez 30 minut. Fasolę osaczyć. Cebule obrać i pokroić w kostkę.Rozgrzać resztę oliwy dodać cebulę podsmażyć, dodać pomidory poddusić zalać bulionem.Gotować przez około 5 minut, aż odparuje woda i sos się zagęści. Dodać fasolę, podgrzać. Sos przyprawić cząbrem, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem.Szaszłyk grilować około 5 minut, podawać z sosem,z fasolą i innymi warzywami.Souvlaki można udekorować cytryną pokrojoną w łódeczki i podawać z pitą.