Składniki:

1 stek z polędwicy wołowej(około8 dag.)

3 dag. ryżu

1 mała bulwa kopru włoskiego(10 dag.)

2 małe pomidory ( po 5 dag)

5 dag. marchewki

1/4 szklanki rosołu instant

1/2 szklanki soku z marchewki niesłodzonego

1 łyżka oleju rzepakowego

sól

pieprz

szczypta soli czosnkowej

natka pietruszki

 

Wykonanie:

 

Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Drobno pokroić koper włoski, marchewkę i jednego pomidora, zalać rosołem, dusić na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i solą czosnkową. Mocno rozgrzać olej na patelni, usmażyć na nim mięso z obu stron, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Lekko wymieszać jarzynkę z ryżem, przełożyć do łupinki kopru włoskiego. Na talerzu ułożyć smażone mięso, drugiego pomidora oraz ryż. Udekorować potrawę natką pietruszki. Podawać z sokiem z marchwi.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *