Składniki:
1 stek z polędwicy wołowej(około8 dag.)
3 dag. ryżu
1 mała bulwa kopru włoskiego(10 dag.)
2 małe pomidory ( po 5 dag)
5 dag. marchewki
1/4 szklanki rosołu instant
1/2 szklanki soku z marchewki niesłodzonego
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
szczypta soli czosnkowej
natka pietruszki
Wykonanie:
Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Drobno pokroić koper włoski, marchewkę i jednego pomidora, zalać rosołem, dusić na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i solą czosnkową. Mocno rozgrzać olej na patelni, usmażyć na nim mięso z obu stron, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Lekko wymieszać jarzynkę z ryżem, przełożyć do łupinki kopru włoskiego. Na talerzu ułożyć smażone mięso, drugiego pomidora oraz ryż. Udekorować potrawę natką pietruszki. Podawać z sokiem z marchwi.