Składniki:

4-5 steków z polędwicy wołowej

oliwa

grubo mielony pieprz

sól

masło ziołowe

Wykonanie:

Steki lekko rozbić na grubość 3-4 cm. Każdy posmarować oliwą z obu stron i oprószyć grubo zmielonym pieprzem. Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju , najpierw przez 3 minuty z każdej strony i dodatkowo po 1 minucie już na wolniejszym ogniu. Zdjąć z patelni i dopiero na talerzu posolić. Nie podawać od razu, tylko odczekać 3-4 minuty, by doszły. Na wierzchu każdego ułożyć po łyżeczce masła ziołowego. Dobrze usmażony stek , powinien być w środku lekko różowy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *