STEKI Z GRUSZKAMI I ŻURAWINĄ

Składniki:

 

4 steki wołowe

pieprz czarny mielony sól

3 gruszki

sok z 1 cytryny

1 łyżka sklarowanego masła

250 ml. wytrawnego białego wina

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

200 ml. wywaru z cielęciny

2 łyżki żurawiny (ze słoika)

 

Wykonanie:

 

Steki umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem i owinąć nićmi. Gruszki obrać, od razu skropić sokiem z cytryny. W rondelku rozgrzać sklarowane masło. Dodać gruszki, poddusić. Wlać wino , przykryć, dusić 12-15 minut. Odstawić w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać olej i masło. Włożyć steki i smażyć z każdej strony 3-4 minuty. Posolić wyjąć. Do tłuszczu ze smażenia mięsa dodać 100 ml. wywaru z gruszek i wywar cielęciny. Wymieszać i gotować w odkrytej patelni , aż wyparuje połowa płynu. Dodać żurawinę. Sos doprawić do smaku pieprzem i solą. Z mięsa zdjąć nici. Steki wyłożyć na talerze polać sosem, dodać gruszki i ewentualnie posypać rozmarynem. Można podać z ziemniakami  puree z dodatkiem ziół oraz z warzywami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *