STRUCLA MIODOWO-MIGDAŁOWA

Składniki:

Ciasto:

50 dag mąk

15 dag margaryny

2 jajka

3 żółtka

20 dag. miodu,

5 dag. drożdży

1/2 szklanki śmietany

1 cukier waniliowy

skórka otarta z cytryny

sól

Nadzienie:

25 dag migdałów, 25 dag miodu,

2 jaja

4 żółtka

smażona skórka z pomarańczy lub cytryny

Lukier:

1 białko

5 dag cukru pudru

kilka kropli soku cytrynowego

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną, dodać jajka, żółtka, śmietanę, roztarte z łyżką miodu drożdże, miód, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i zagnieść ciasto. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobniutko posiekać, połączyć z miodem i pozostałymi składnikami nadzienia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na prostokąty, każdy z nich posmarować masą migdałowo-miodową, zwinąć strucle i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut. Utrzeć białko z cukrem pudrem oraz sokiem cytrynowym i ostudzone ciasto posmarować lukrem

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *