Składniki:
Ciasto:
50 dag mąk
15 dag margaryny
2 jajka
3 żółtka
20 dag. miodu,
5 dag. drożdży
1/2 szklanki śmietany
1 cukier waniliowy
skórka otarta z cytryny
sól
Nadzienie:
25 dag migdałów, 25 dag miodu,
2 jaja
4 żółtka
smażona skórka z pomarańczy lub cytryny
Lukier:
1 białko
5 dag cukru pudru
kilka kropli soku cytrynowego
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną, dodać jajka, żółtka, śmietanę, roztarte z łyżką miodu drożdże, miód, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i zagnieść ciasto. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobniutko posiekać, połączyć z miodem i pozostałymi składnikami nadzienia. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na prostokąty, każdy z nich posmarować masą migdałowo-miodową, zwinąć strucle i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut. Utrzeć białko z cukrem pudrem oraz sokiem cytrynowym i ostudzone ciasto posmarować lukrem