Składniki:
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
10 dag. masła
Mak:
30 dag. maku
20 dag. cukru
5 dag masła
3 białka
bakalie
olejek migdałowy
Wykonanie:
Z drożdży z łyżką cukru, mleka i mąki robimy rozczyn zostawiamy na 15 minut.
Do przesianej maki dodajemy utarte ,żółtka z cukrem i mleko, wyrabiamy na lśniącą kulę na koniec dajemy masło wyrabiamy zostawiamy ciasto do podwojenia objętości.
Mak:
Mielony mak zalać wrząca wodą zostawić na 30 minut pod przykryciem.Dodać masło bakalie studzimy.Białka ubijamy z cukrem dodajemy do maku oraz kilka kropli olejku migdałowego.Ciasto wałkujemy na prostokąt dajemy mak zwijamy pieczemy w 180 C. około 50-60 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *