Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 czubata łyżka masła

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mleka

1/2 łyżki drożdży

1 jajko

2 żółtka

szczypta soli

kilka kropli olejku waniliowego

1 puszka masy makowej

Wykonanie:

Z drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku ,1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia . Jajko , żółtka i cukier utrzeć . Do przesianej mąki dodać rozczyn , utarte jajka i resztę składników , zagnieść ciasto . Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość Rozwałkować placek posmarować masą makową i zwinąć w rulon . Położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawić jeszcze na parę minut do wyrośnięcia . Piec 40-50 minut w 180 C. na złoty kolor .Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *