Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżka masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżki drożdży
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli
kilka kropli olejku waniliowego
1 puszka masy makowej
Wykonanie:
Z drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku ,1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia . Jajko , żółtka i cukier utrzeć . Do przesianej mąki dodać rozczyn , utarte jajka i resztę składników , zagnieść ciasto . Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość Rozwałkować placek posmarować masą makową i zwinąć w rulon . Położyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawić jeszcze na parę minut do wyrośnięcia . Piec 40-50 minut w 180 C. na złoty kolor .Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.