Składniki:
Ciasto:
50 dag. mąki,
25 dag. masła
25 dag .cukru
3 jajka
1 szklanka mleka
5 dag .drożdży
1 cukier waniliowy
esencja pomarańczowa
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać połowę cukru, dwa jajka, połowę mąki, esencję pomarańczową i dokładnie wyrobić. Dodać połowę miękkiego masła, wszystko razem zagnieść, miejsce na godzinę. Pozostałe masło, cukier, jajo, mąkę i cukier waniliowy połączyć i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce na godzinę.
Masa serowa:
25 dag białego tłustego sera
2 jajka
20 dag cukru
1/2 kostki masła
esencja rumowa
Wykonanie:
Ser zemleć w maszynce, wyrobić z miękkim masłem, żółtkami i esencją rumową. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą serową.
Masa makowa:
25 dag maku,
20 dag cukru, 15 dag masła
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
esencja migdałowa
Wykonanie:
Opłukany, odsączony i osuszony mak wymieszać z cukrem i trzykrotnie zemleć w maszynce. Dodać masło, żółtka, mąkę, esencję migdałową i dokładnie wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części. Rozwałkować je na prostokąty. Na placki wyłożyć masy: serową i makową. Masy rozsmarować na całej powierzchni placków i zwinąć strucle. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Wierzchy- strucli posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C. około godziny.