Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 szklanka cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. masła lub margaryny masła
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na spód blaszki posmarowanej i posypanej bułką tartą.Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi lub inną konfiturą. Drugą część ciasta włożyć do lodówki lub zamrażarki.
Nadzienie:
1 litr kwaśnej śmietany 18 %
20 dag. wiórków kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy duży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłami. Na wierzch zetrzeć na dużej tarce drugą część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 45- 50 minut ,w temperaturze 180 C.Po upieczeniu ciasto można polać esami floresami
polewa kakaową lub czekoladową.