Składniki:

3 szklanki mąki

1/2 szklanka cukru pudru

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

25 dag. masła lub margaryny masła

 

Wykonanie:

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na spód blaszki posmarowanej i posypanej bułką tartą.Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi lub inną konfiturą. Drugą część ciasta  włożyć do lodówki lub zamrażarki.

Nadzienie:

1 litr kwaśnej śmietany 18 %

20 dag. wiórków kokosowych

5 białek

1 szklanka cukru

1 budyń śmietankowy duży

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłami. Na wierzch zetrzeć na dużej tarce drugą część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 45- 50 minut ,w temperaturze 180 C.Po upieczeniu ciasto można polać esami floresami
polewa kakaową lub czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *