Składniki:
1/2 małej główki białej kapusty
1 duża marchewka
1 średnia cebula
1 pełna łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 – 3 łyżki śmietany gęstej
1 płaska łyżka cukru pudru
1i 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
sól
pieprz
1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub ostrego chrzanu
2 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie:
Kapustę bardzo drobno poszatkować . Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, a cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę.
Majonez wymieszać z jogurtem i śmietaną dodać cukier, ocet, sól i pieprz musztardę lub chrzan .Całość wlać do warzyw i dobrze wymieszać. Przykryć salaterkę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem wymieszać, skosztować i jeżeli trzeba to jeszcze doprawić według swojego smaku.