Składniki:

1/2 małej główki białej kapusty

1 duża marchewka

1 średnia cebula

1 pełna łyżka majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

2 – 3 łyżki śmietany gęstej

1 płaska łyżka cukru pudru

1i 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny

sól

pieprz

1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub ostrego chrzanu

2 łyżki posiekanego koperku

Wykonanie:

Kapustę bardzo drobno poszatkować . Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, a cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę.

Majonez wymieszać z jogurtem i śmietaną dodać cukier, ocet, sól i pieprz musztardę lub chrzan .Całość wlać do warzyw i dobrze wymieszać. Przykryć salaterkę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przed podaniem wymieszać, skosztować i jeżeli trzeba to jeszcze doprawić według swojego smaku.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *