Składniki:
1 główka czerwonej kapusty
1/2 główki białej kapusty średniej wielkości
3 marchewki
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki octu winnego
1/4 szklanki octu zwykłego
1/2 szklanki oleju
1 łyżka soli
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
Wykonanie:
Kapustę czerwoną i białą obieramy z wierzchnich liści i cienko szatkujemy.Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę mieszamy z marchewką i przeciśniętym czosnkiem.
Zalewa:
zagotowujemy olej, ocet, cukier i sól aż do rozpuszczenia składników a następnie dodajemy miód i przeciśnięty przez praskę czosnek , mieszamy aż się wszystko rozpuści i połączy. Poszatkowaną kapustę z marchewką zalewamy gorącą zalewą , mieszamy i ugniatamy łyżką. Pozostawiamy do ostygnięcia pod przykryciem w lodówce. Po godzinie jest już dobra ale najlepiej smakuje na drugi dzień. Pasuje do dań mięsnych i z drobiu .Jest smaczna.