SURÓWKA Z BIAŁO CZERWONEJ KAPUSTY

Składniki:

 

1 główka czerwonej kapusty

1/2 główki białej kapusty średniej wielkości

3 marchewki

4 ząbki czosnku

1/3 szklanki octu winnego

1/4 szklanki octu zwykłego

1/2 szklanki oleju

1 łyżka soli

1/2 szklanki cukru

1 łyżka miodu

 

Wykonanie:

 

Kapustę czerwoną i białą obieramy z wierzchnich liści i cienko szatkujemy.Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Kapustę mieszamy z marchewką i przeciśniętym czosnkiem.

 

Zalewa:

zagotowujemy olej, ocet, cukier i sól aż do rozpuszczenia składników a następnie dodajemy miód i przeciśnięty przez praskę czosnek , mieszamy aż się wszystko rozpuści i połączy. Poszatkowaną kapustę z marchewką zalewamy gorącą zalewą , mieszamy i ugniatamy łyżką. Pozostawiamy do ostygnięcia pod przykryciem w lodówce. Po godzinie jest już dobra ale najlepiej smakuje na drugi dzień. Pasuje do dań mięsnych i z drobiu .Jest smaczna.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *