SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Składniki:

 

1 główka czerwonej kapusty

5 jabłek

3 cebule

sól

Zalewa:

4 łyżki oleju

1i1/2 litra wody

1/2 szklanki octu

6 łyżek cukru

1 łyżka soli

ziarenka pieprzu

liść laurowy

Wykonanie:

Główkę kapusty poszatkować, sparzyć i odcedzić. Cebulę pokroić na plastry, zasypać solą i odstawić na chwilę. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gdy cebula lekko zmięknie odcisnąć. W garnku zagotować składniki na zalewę. Gdy się zagotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5-10 minut.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *