ŚWIĄTECZNA CHRZANÓWKA

Składniki:

25 dag. łopatki wieprzowej

25 dag wędzonych żeberek

25 dag surowego wędzonego boczku

wędlina ze święconki

2  litry serwatki

korzeń chrzanu

por

seler

marchewka

pietruszka

2 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

2 gałązki lubczyku

sól

pieprz

tarty chrzan do smaku

szczypiorek

Dodatki:

jajka na twardo

chleb

Wykonanie:

W niewielkiej ilości wody ugotuj mięso z łopatki, żeberka i boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodaj pokrojone  w kostkę wędliny i zalej serwatką.  Zagotuj i odstaw. Dodaj jarzyny starte na grubej tarce, posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu w całości. Przypraw solą, pieprzem, zielemangielskim i liściem laurowym Gotuj przez 20 minut. Dodaj lubczyk. Do zagotowanej zupy dodaj dużo startego, sparzonego chrzanu(wg smaku). Nie gotuj. Gorącą zupę podaj z jajkiem na twardo, posyp szczypiorkiem

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *