Składniki:
1-1,5 litra mleka
5 dużych łyżek cukru
25 dag. maku (zmielonego na sucho)
2 małe pszenne bułeczki
15 dag. orzechów laskowych
5 -10 dag. orzechów włoskich
15 dag. rodzynek
Wykonanie:
Cukier wymieszać z mlekiem i zagotować, dodać zmielony mak i jeszcze raz zagotować, bułeczki pokroić na plastry, orzechy laskowe pokroić dość drobno, następnie poukładać warstwami w szklanej misce na przemian kawałki bułeczki z orzechami i rodzynkami i co warstwę przelać schłodzonym mlekiem z makiem. wszystko powinno mieć jeszcze dość mocną konsystencję (nie może w żadnym wypadku pływać. Pozostawić do następnego dnia. Jeśli makówki będą na następny dzień zbyt suche, można je delikatnie zmoczyć letnim mlekiem. Można je jeszcze udekorować rodzynkami i orzechami jak ktoś lubi można dodać olejku migdałowego.