Składniki :

5 jajek
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru kryształu
1 kostka margaryny
1 i 1/2 kg jabłek
3 łyżki cukru
1 opakowanie kisielu cytrynowego
odrobina cynamonu do smaku jak kto woli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opis wykonania :

Białka ubijamy na sztywno dodajemy żółtka i cukier ,następnie przesianą mąkę i proszek do pieczenia a na koniec roztopioną ciepłą margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy margaryną wylewamy połowę ciasta i podpiekamy w piekarniku przez 15minut w 180 stopniach.
Jabłka trzemy na grubej tarce dodajemy trzy łyżki cukru, cynamon i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut na koniec dodajemykisiel jeżeli ktoś woli twardsza masę jabłkową może dodać galaretkę, studzimy.Wykładamy jabłka na upieczone ciasto następnie wylewamy na górę resztę ciasta pieczemy 40 min. w 180 stopniach .Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *