Składniki;
Jabłka;
1i 1/2 kg. jabłek
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru
Wykonanie;
Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki,po czym dusić na małym ogniu do momentu aż lekko zmiękną.Ostudzić i dodać cynamon, cukier, bułkę tartą,
po czym wszystko dobrze wymieszać.Najpierw zrobić nadzienie a potem ciasto.
Ciasto;
40 dag. mąki pszennej
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag. masła
15 dag. cukru pudru
1 jajko
1 kopiasta łyżka gęstej śmietany
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem przesiać, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie połówki. Ciasta nie trzeba schładzać w lodówce.Każdą część ciasta rozwałkować na blacie posypanym mąką.Jedną częścią wyłożyć spód wysmarowanej blachy,25x35cm. zrobić widelcem dziury,na ciasto wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.Ponownie zrobić dziury widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C.Piec około 45 – 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.