Składniki:

Ciasto :

4 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 kostki margaryny

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2 całe jajka

2 żółtka

3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie :

2 kg. jabłek

1 cukier waniliowy

1 łyżka bułki tartej

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać,dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka , całe jajka , cukier , cukier waniliowy , śmietanę i szybko wyrobić ciasto . Wstawić do lodówki .

Nadzienie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem lub startym na grubej tarce. Piec 45 minut w 180 C. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *