Składniki:
Ciasto :
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie :
2 kg. jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać,dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka , całe jajka , cukier , cukier waniliowy , śmietanę i szybko wyrobić ciasto . Wstawić do lodówki .
Nadzienie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym. Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem lub startym na grubej tarce. Piec 45 minut w 180 C. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.