Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
25 dag.margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki śmietany gęstej
Wykonanie:
Wszystkie składniki posiekać i rozkruszyć żeby był taki żwirek jak kruszonka.
Masa jabłkowa:
3 kg. jabłek
2 i 1/2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
Wykonanie:
Jabłka obrać zetrzeć na grubej tarce i dodać wyżej wymienione składniki i podsmażyć około 10 minut. Blaszkę wysmarować margaryną posypać bułką tartą i wsypać 3/4 ciasta żwirek.Wyłożyć usmażone schłodzone na to jabłka i posypać resztą ciasta żwirek. Piecz w 180 C.około 40-50 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.