Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

25 dag.margaryny

1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

2 żółtka

2 łyżki śmietany gęstej

Wykonanie:

Wszystkie składniki posiekać i rozkruszyć żeby był taki żwirek jak kruszonka.

Masa jabłkowa:

3 kg. jabłek

2 i 1/2 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

2 łyżki  kaszy manny lub bułki tartej

Wykonanie:

Jabłka obrać zetrzeć na grubej tarce i dodać wyżej wymienione składniki i podsmażyć  około 10 minut. Blaszkę wysmarować margaryną posypać bułką tartą i wsypać 3/4 ciasta żwirek.Wyłożyć usmażone  schłodzone na to jabłka i posypać resztą ciasta żwirek. Piecz w 180 C.około 40-50 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *